Tips voor starten; waarom wel of waarom niet?

Het lijkt heel leuk; een eigen bedrijf starten. Je hoort het vaak genoeg in je omgeving. Iemand die tegen je zegt. “Waarom begin je niet voor jezelf?” Maar weet je eigenlijk wel wat er allemaal bij komt kijken? De ene ondernemer lijkt alles vanzelf goed te doen, waar de ander alles volgens het boekje doet en toch faalt. Waar gaat dit fout? Hoe kom je er achter of je wel of net het type bent om voor jezelf te beginnen? Wat zijn de allerbelangrijkste redenen om wel of niet te starten?

Hoe weet je waar je aan begint en maak je een afgewogen beslissing?

Ik denk dat het belangrijk is om hier eerlijk in te zijn en niet een té rooskleurig beeld te schetsen van het leven als ondernemer. Daarom heb ik in deze blogpost een lijst verzameld van redenen waarom je wel of niet voor jezelf zou moeten beginnen. Zo kan je zelf kijken of dit iets voor jou is of niet.

Waarom wel starten?

 • Is er iets waar je goed in bent, wat je echt leuk vindt om te doen? Er wordt niet voor niets gezegd dat als je iets goed kan je het nooit gratis moet doen. Van een hobby je werk maken geeft voor veel starters de doorslaggevende motivatie. Bij de keuze om voor zichzelf te beginnen is er niets mooier. Wie wil er niet elke dag zin hebben om te gaan werken. Een goede ondernemer beleeft plezier aan het dagelijks werk en trots op het werk dat hij doet. Bekijk wel goed of er ook genoeg vraag naar is, en waar je jouw dienst, product of service het beste kan aanbieden. Zonder vraag heb je tenslotte niets aan een mooi aanbod.
 • Als je een bijzondere werkwijze hebt of de ambitie om iets te doen wat je niet bij een baas kan doen is het starten van een eigen zaak vaak de perfecte oplossing. Zo bepaal je zelf hoeveel tijd je in een bepaald project stopt, wanneer de service goed is en wanneer zowel jij als je klant tevreden zijn met het resultaat.
 • Het maakt een wereld van verschil als je mensen hebt die achter je idee, product, dienst of service staan. Veel starters zullen bevestigen dat de eerste jaren veel opdrachten vanuit het eigen netwerk zijn verwezen via vrienden en familie. Zorg er ook voor dat je partner achter je staat. Uit onderzoeken blijkt dat je anders binnen drie jaar hoogstwaarschijnlijk moet kiezen tussen je zaak of je relatie. Daarnaast is het belangrijk om iemand te hebben die je kan ondersteunen en in je gelooft, ook op de momenten dat je dit zelf wat moeilijker vindt.
 • Ben je eigenwijs, een vrijbuiter en werk je liever op de momenten en manieren die het beste bij jou passen? Als je liever zelf de regels maakt kan het heerlijk zijn om niet meer voor een baas te werken. Hou wel in je achterhoofd dat eigen baas zijn niet betekend dat je geen verantwoordelijkheid hoeft af te leggen. Je moet kritisch durven zijn over je eigen handelen en open staan voor verandering om je te kunnen aanpassen aan de omstandigheden op de markt. Of dit nu betekend dat je nieuwe technieken moet leren of moet investeren klant contacten waar je niet zo goed in bent.
 • Werken als werknemer heeft een groot verschil met werken voor jezelf. Als je hard werkt en succes behaald kan je groeien zonder een plafond. Je baas zal je dan wel een vast salaris geven en dat ieder jaar wat verhogen, maar als ondernemer is jouw inkomen niet aan vaste regels gebonden. Deze potentiële groei is uniek aan ondernemerschap.
 • Ben je ontslagen, zit je in de WW of heb jij een part-time baan en daarnaast nog tijd over? Er zitten verschillende voordelen aan het starten als zelfstandig ondernemer. Als het moment zich ervoor leent, zoals een crisis dan zie je ook dat er veel meer mensen starten. Het is dan juist de groep zelfstandige ondernemers die de economie draaiende houdt. De zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid bieden tenslotte ook veel kansen voor mensen om zichzelf te bewijzen. Gedwongen starten als zzp-er hoeft dus helemaal niet erg te zijn. Er kan ook een wereld voor je open gaan.
 • Als je partner hebt die een vaste baan heeft en voor stabiliteit zorgt in het gezamenlijk inkomen kan je veel eenvoudiger een eigen bedrijf starten. Als je de eerste jaren kan investeren in groei maak je voor jezelf al snel een stuk meer mogelijk en ligt de druk lager. Zorg er wel voor dat hier duidelijke afspraken over zijn en er een heldere verdeling voor de inbreng van inkomsten besproken zijn.
 • Er zijn ook genoeg mensen die meer klusjes naast hun werk aangeboden krijgen dan op hun werk zelf. Natuurlijk is de overstap van zwart klussen naar wit werken niet voor iedereen weggelegd maar als je in de baas zijn tijd je zit te vervelen en je het in het weekend vreselijk druk hebt met klussen is het wel de moeite waard om dit te overwegen.
 • Zelfvertrouwen is belangrijk als ondernemer. Alleen als jij echt geloofd in je kunnen en trots bent op wat je doet kan je anderen aansteken om je te vertrouwen en diensten of producten af te nemen.
 • Je bent ambitieus en presteert goed onder druk. Als je van nature lui bent een een schop onder je reet nodig hebt om te presteren is voor jezelf werken misschien niet heel slim. Ben je daarentegen iemand waarbij de leidinggevenden altijd achter de feiten aan lopen? Kan je alles oppakken wat er bij je wordt neergelegd? Dan is de vrijheid die ondernemen biedt iets waarvan je alleen maar verder kan groeien als professional.

Waarom niet starten?

 • Een eigen zaak runnen betekend niet per definitie meer inkomen. Sterker nog, in de eerste jaren zal je inkomen waarschijnlijk een stuk lager zijn dan bij een werkgever. Het is niets voor niets dat er een gemiddelde termijn geldt van drie jaar voordat je echt kan bepalen of je onderneming toekomstbestendig is. In de eerste jaren zal je dus nog geen enkele zekerheid hebben wat je inkomen betreft en een risico moeten nemen met het oog op de toekomst.
 • Draai je wel al een paar jaar en gaat alles goed, dan moet je ook niet vergeten dat je zelf verantwoordelijk bent voor je pensioen. Of je dit nu apart spaart of meedoet aan een specifiek pensioenplan, dit kost geld. Hou hier vanaf het begin rekening mee en zorg dat je dit in de lange termijnplanning in calculeert.
 • Een van de moeilijkste dingen die je moet doen als ondernemer is het zelf zoeken en binnenhalen van klanten. In het begin zal dit nog niet nodig zijn en krijg je voldoende werk via via, maar er komt toch snel een punt waarop je zelf actief op zoek moet naar nieuwe klanten. Deze zogenoemde “koude acquisitie” is niet voor iedereen weggelegd. Als je jezelf niet kan verkopen kan je dit wel vergeten.
 • Zelfs met genoeg opdrachtgevers kan het zijn dat je zeer onregelmatige inkomsten hebt, waarbij seizoenen, vakanties, maar ook crisis of specifieke dagen opeens heel veel of heel weinig werk opleveren. Hier moet je goed op in kunnen spelen door in rustige tijden zoveel mogelijk voorbereidend werk te doen zodat je op de drukste momenten bijvoorbeeld niet ook nog je administratie moet gaan bijwerken. Flexibiliteit is dan ook echt een must.
 • Of je nu alles zelf gaat doen of een boekhouder in de arm neemt, je zal een gedegen administratie moeten bijhouden als ondernemer. En dit vraagt inzet, kennis, en vooral consequente uitvoering. Een bedrijf kan vallen of staan met de administratie. Je moet kunnen verantwoorden naar jezelf, maar ook de belastingdienst, hoeveel uren je waaraan besteed hebt en welke in- en uitgaven je doet. Ben je hier heel laks in dan kan dit het einde van je bedrijf en je droom zijn en je met grote schulden en problemen achterlaten.
 • Het loslaten van je werk is een stuk makkelijker als je in dienst bent. Je klokt uit, sluit de deur of doet je werkkleding uit, en dan je bent vrij. Als ondernemer gaat dat niet op. Je zal op de een of andere manier toch altijd bezig zijn met je werk. Op een verjaardag kan je iemand tegenkomen waar je een opdracht uit haalt, waarvoor je nog even moet vertellen wat je doet, of wat laten zien. Na het eten kan je nog steeds een mailtje van een klant krijgen die nog iets van je vraagt. Je moet voor jezelf goede grenzen leren opstellen om te weten wanneer je wel en wanneer je niet met je werk bezig bent en dit vraagt tijd om te leren en een geduldige partner.
 • Het verschilt natuurlijk per beroep, maar het risico dat je loopt op problemen bij arbeidsongeschiktheid is meestal groter. Dit kan het einde van je zaak betekenen of een tijd zonder inkomsten. Als er iets met je gebeurt is er geen groot bedrijf met collega’s die jouw werk kunnen opvangen. Zelfs als je een keer wat langer op vakantie gaat ligt alles gelijk stil. Het is slim om hier geschikte oplossingen voor te zoeken. Dit is vaak een combinatie van samenwerkingen opzoeken.
 • Als ondernemer kom je hoe dan ook met allerlei regels in aanraking. Je zal moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden en overal word opeens moeilijker over gedaan dan wanneer je in dienst bent. Een lening of verzekering afsluiten is hierdoor meestal maatwerk en pakt al snel duurder uit. Toch zijn deze absoluut nodig.
 • Ben je van plan om binnen een paar jaar een huis te kopen? Hou er dan wel rekening mee dat het voor zzp-er’s vaak een stuk moeilijker is om een hypotheek te krijgen. Hier worden dan vaak extra voorwaarden aan gesteld, of meer eigen inbreng om het risico zo te verlagen. Het komt ook veel voor dat de inkomsten van een partner in loondienst als enige in beschouwing worden genomen bij het bepalen van het te lenen bedrag.
 • Een eigen bedrijf starten is niet iets wat je van de een op andere dag doet. In ieder geval niet voor de meeste. Dit vraag veel voorbereidingen en investeringen van tijd en geld en vertrouwen. Mensen moeten in je geloven en je ondersteunen, want je zal ook echt af en toe om hulp moeten kunnen vragen, al is dit maar voor feedback of een kritische blik. Ook zullen de mensen in je omgeving geduld met je moeten hebben om jou de kans te geven om iets op te bouwen. Verwacht geen wonderen en wees realistisch.

Tot conclusie

Als het goed is zou je nu al moeten kunnen zeggen of je wel of niet geschikt bent om een eigen bedrijf te starten. De insteek is namelijk dat je (aan de hand van deze voor- en nadelen) kan herkennen of jij een ondernemer zou worden die plezier heeft in zijn werk. Wat mij betreft is dat het allerbelangrijkste. Wees hierbij dus vooral eerlijk naar jezelf. Wat zou je tegenhouden en wat overtuigt?